In their breeding plumage, Dunlin have chestnut-brown plumage, a streaked chest and black belly. In comparison, during the winter months, they are pale grey with white underbellies. In their winter plumage they can easily be confused with Sanderling, another small wading bird. However, Dunlin are smaller and typically have slightly longer bills that are downward curving compared to Sanderling. In flight, large flocks can sometimes be seen performing a murmuration, where birds swirl around in a synchronised manner to confuse predators.

Dunlin
Scientific Name: ( Calidris alpina )
One of the smallest waders found along our coastline, the Dunlin can be extremely tricky to spot and is sometimes mistaken for the similar-looking Sanderling.
The Dunlin is one of the UKs smallest wading birds and can be seen along our shores all year round. They tend to forage in groups along the shoreline and in coastal pools, using their short bills to pick off insects and small worms from the surface. Dunlins are widely distributed across the UK and nest on upland habitat and coastal grasslands during the breeding season. Additionally, birds that breed in the high arctic will migrate to the UK for the winter months meaning large flocks can be seen roosting and feeding together at this time of year.
Dunlin are red-listed in the UK and populations are in decline. Although they are not listed in the Special Protection Areas covering the Sunderland coast, the UK supports large numbers of birds during the wintering months and therefore protection of our coastal habitats is crucial.
Good locations to spot them in Sunderland include Whitburn bents, Roker beach and Ryhope beach. Always remember to follow our guidance when it comes to reducing bird disturbance.
KEY FACTS
CONSERVATION STATUS | Red
LENGTH | 16-20cm
WINGSPAN | 30-40cm
WHEN TO SEE THEM | All year round but large flocks during winter
Northern Gannet
The Northern Gannet is the largest common seabird in the U.K. and is one of our most iconic…
Read more

