Sanderling

Scientific Name: ( Calidris alba )
Best recognised by their energetic behaviour, the Sanderling can be seen scampering along our sandy beaches as they run back and forth between the waves when feeding.
The Sanderling is a small-medium sized wading bird that migrates to the UK from its breeding grounds in the arctic to spend the winter months. They feed in small groups and favour long sandy beaches where they can forage at the waters edge. They have a distinct speedy run and can be seen sprinting back and forth between the waves when foraging, probing their bills into the sand to feed on marine crustaceans and small fish. Their hind toes are missing on each foot to minimise drag on the ground, meaning they are perfectly adapted for fast running.
Sanderlings have pale, silvery-grey backs, bright white underbellies, and black markings on their shoulders where the folded wing meets their body. They have a short, straight black bill and black legs. They are slightly larger than the similar Dunlin and are paler in colour with a straighter bill. They are best recognised by their iconic movement as they scamper along the sand instead of methodically walking like other wading birds.
Sanderling are amber listed in the UK. Although they are not listed in the Special Protection Areas covering the Sunderland coast, the UK supports large numbers of birds during the wintering months and therefore protection of our coastal habitats is crucial.
As sanderling prefer long, sandy beaches they are often spotted running along the shoreline on the beaches of Seaburn, Roker and Hendon. Always remember to follow our guidance when it comes to reducing bird disturbance.
KEY FACTS
CONSERVATION STATUS | Amber
LENGTH | 20-22cm
WINGSPAN | 42cm
WHEN TO SEE THEM | Winter

Knot

A medium sized, long-distance migrant, the Knot is a winter visitor to the coast and estuaries around the…
Read more

Kittiwake

Our truest “seagull”, the Kittiwake spends the majority of the year far out at sea. This cliff-nesting species only…
Read more